Snídaně pro děti

Obilninová směs

Promíchejte rýžové vločky s mlékem, jogurtem a dušeným nebo nadrobno nakrájeným čerstvým ovocem. Za stálého míchání ohřejte v malém rendlíku na sporáku nebo v přiměřené nádobě vmikrovlnné troubě s trochu větším množstvím mléka. Před podáváním vždy dobře promíchejte a zkontrolujte teplotu pokrmu.

 

Müsli

Smíchejte 1 hrnek jemných ovesných vloček, 1/2 hrnku míchaného sušeného ovoce ( nadrobno nakrájená jablka,meruňky,hrušky nebo kokosové lupínky ) a 1 lžíci Sunarky. Uchovávejte ve vzduchotěsné krabici. Podávejte s malým množstvím mléka. Pro větší jedlíky přidejte 1/2 hrnku rýžových burizonů, kukuřičných lupínků nebo jiných oblíbených obilnin.

 

Ovocná rýže

Promíchejte 1/2 hrnku teplé vařené rýže a 1/4 hrnku nadrobno nakrájeného čerstvého nebo sušeného ovoce. Ozdobte kopečkem dobrého bílého jogurtu. Pokud vaše dítě dosud neumí dobře kousat, nahraďte kousky ovoce najemno rozmixovaným ovocem. Místo bílého jogurtu můžete použít i ochucený jogurt, popřípadě tvarohový dezert.

 

Rychlá snídaně

Místo obilnin je možné podávat ovocný chléb ( u nás zatím není běžně v prodeji ) namazaný máslem a nakrájené ovoce ( kiwi,jablko)hrušku,meloun,jahody). Stejnou službu nám však prokáže i máslem namazaný krajíček celozrnného chleba.

 

Ovesná kaše

Připravte ovesnou kaši s mlékem nebo vodou podle návodu na balíčku. Přidejte nadrobno nakrájené čerstvé,sušené či dušené ovoce, med nebo hnědý cukr. Je to kaloricky vydatná snídaně, která zahřeje.

 

Ovocná směs

Smíchejte dušené nebo nadrobno nakrájené čerstvé ovoce s ochuceným jogurtem. Použijete-li bílý jogurt, přidejte lžičku medu.

 

Vejce se sýrem

V malé pánvi rozpusťte 1 lžičku másla, přidejte1 lžíci nadrobno nakrájeného rajčete a poduste doměkka. Mezitím rozšlehejte 1 vejce se lžící mléka a vlijte do pánve s máslem a nakrájeným rajčetem. Stále míchejte, dokud vejce neztuhne. Podávejte s toastem nebo chlebem větším dětem a batolatům, která již začala jíst vejce. Snadno stravitelná jsou také ztracená vejce. Vařte je ve vodě mírným varem 2-3 minuty.

 

Banánový koktejl

Do mixéru dejte 1 hrnek mléka, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 malý zralý banán a vše rozmixujte dohladka. Přidejte podle chuti trochu medu nebo cukru. Podávejte ihned, nejlépe s brčkem.

 

Mléčný koktejl

Do mixéru dejte 1 hrnek mléka, 1/3 hrnkuvanilkového jogurtu, 1 kopeček vanilkové zmrzliny a 1 lžičku vanilinového cukru. Mixujte, až se vše dobře spojí a vznikne hladký krém. Podávejte ihned.

 

Francouzský toast

S trochou mléka rozšlehejte 1 vejce. Silný krajíc bílého chleba ( veky ) nakrájejte na čtverce a namočte do rozšlehaného vejce. Na pánvi vytřené trochou oleje nebo másla opékejte po obou stranách dozlatova.

 

Ovocný dip

Do misky nalijte 1/2 hrnku ochuceného jogurtu nebo tvarohového dezertu . Nastrouhejte nebo nakrájejte různé ovoce ( banán,hrušku,jablko,kiwi,jahody a pod.) Ovoce podávejte tak, aby si je dítě mohlo v omáčce namáčet.

 

Dětské lívanečky

Příprava: 10 minut , tepelná úprava 20 minut , asi 24 kusů.

1 hrnek hladké mouky, 1/4 lžičky kypřícího prášku, 1/4 lžičky jedlé sody, 2 lžíce pískového cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku mléka, 2 lžičky oleje, 1/2 hrnku rozinek

 

1) Do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem a sodou. Vmíchejte cukr.

2) Uprostřed udělejte důlek a rozšlehejte v něm mléko smíchané s vejcem a olejem, aby vzniklo hladké těsto. Pro děti starší než dva roky můžete přidat rozinky.

3) Ohřejte a olejem lehce vytřete pánev. Těsto dávejte po lžičkách na pánev a opékejte, až se začnou tvořit bublinky. Pak obraťte a opékejte dozlatova. Lívanečky nechte trochu zchladnout na drátěné podložce. Podávejte s máslem. Proložené papírem na pečení můžete lívanečky uchovávat v mrazničce asi měsíc.

 

Jablečné minibochánky

Příprava: 10 minut, Tepelná úprava 15 minut , asi 24 kusů

2 hrnky hladké mouky, 1 lžíce kypřicího prášku, 1 lžička mleté skořice, 1/2 hrnku hnědého cukru, 1 hrnek mléka, 125g rozehřátého másla, 1 rozšlehané vejce, 2 loupaná jablka, zbavená jádřince a nastrouhaná

 

1) Troubu předehřejte na 200°C. Do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem a skořicí. Přimíchejte cukr.

2) Uprostřed mouky udělejte důlek a přidejte mléko rozšlehané s máslem, vejcem a promíchané s jablky. Důkladně promíchejte, až se vše spojí, ale 

     nemíchejte víc než 15krát kolem mísy.

3) Lžící naplňte vymaštěné formičky na bochánky, plňte jen do tří čtvrtin. Pečte asi 15 minut dozlatova. Po vychladnutí na drátěné podložce uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. V dobře uzavřeném mikrotenovém sáčku vydrží bochánky v mrazničce asi měsíc.

 

Sýrové bochánky s otrubami

Příprava: 10 minut, Tepelná úprava 15 minut , asi 24 kusů

2 hrnky hladké mouky, 1 lžíce kypřicího prášku, 1 hrnek nastrouhaného čedaru, 1/2 hrnku nemletých otrub, 1 hrnek mléka, 125g rozehřátého másla, 1 rozšlehané vejce

 

1) Troubu předehřejte na 200°C. Do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Vmíchejte sýr a otruby.

2) Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj mléko rozšlehané s máslem a vejcem. Promíchejte, ale nemíchejte víc než 15krát ( těsto zůstane trochu hrudkovité ).

3) Po lžičkách naplňte do máslem vytřených formiček na bochánky do tří čtvrtin. Pečte asi 15 minut, až bochánky zezlátnou. Nechte vychladnout na drátěné podložce a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Zmrazené bochánky vydrží v dobře uzavřeném mikrotenovém sáčku asi měsíc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pocítadlo