Oběd

Roládky s mletým masem

Předehřejte troubu na 200°C. Promíchejte 125g mleté šunky se 125g mletého libového hovězího masa, 1 lžící rajčatového protlaku a 2 lžičkami mouky. Z hmoty utvořte dlouhý tenký váleček a položte ho na okraj plátu listového těsta. Zaviňte a nakrájejte na menší kousky. Rozložte na plech a potřete mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Pečte asi 15-20 minut. Podávejte se salátem.

 

Bleskové paštičky

Troubu předehřejte na 200°C. Zbytky mletého, pečeného nebo vařeného kuřecího masa rozdělte do malých zapékacích misek. Pokryjte plátky listového těsta ( uprostřed každého nezapomeňte udělat malý otvor pro odchod páry ) a potřete mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Pečte 15-20 minut.

 

Můj první salát

Děti milují jídla, která mohou jíst rukama, proto jsou pro ně ideální saláty. Zkuste křehké listy hlávkového salátu se strouhanou mrkví, osminkami rajčat, tenkými plátky sýra nebo studeným vařeným či pečeným masem a mšsíčky pomeranče nebo kousky kiwi. Tvrdší potraviny jako mrkev nebo jablko nastrouhejte, aby se dítě nezakuckalo - možnost vdechnutí.

 

Salát z tvarohu a kuřete

Promíchejte 1/2 hrnku nadrobno nakrájeného vařeného kuřecího masa, 1/2 hrnku tvarohu, polovinu nadrobno nakrájeného rajčete a avokáda. Podávejte k tomu chléb s máslem, na prstíčky nakrájený toast nebo plátky rohlíku. Pro změnu můžete do salátu také vmíchat studené vařené těstoviny, například mušličky nebo vřeténka.

 

Vařené fazole se sýrem

Oloupejte a nakrájejte 1 bramboru, uvařte ji doměkka a sceďte. Přidejte 130g vařených fazolí a 1/4 hrnku nastrouhaného čedaru nebo netučného tvarohu. Rozmixujte nebo rozmačkejte na kaši s trochou mléka. Podávejte teplé s chlebem s máslem.

 

Avokádový krém

Rozmixujte dužinu z poloviny avokáda, 1/4 hrnku nastrouhaného čedaru a čtvrtku rajčete. Můžete přidat i lžičku rostlinného oleje nebo bílého jogurtu. Podávejte s toastovými prstíčky.

 

Obložené chleby a chlebíčky

Na obložené chlebíčky můžete použít nejrůznější druhy chleba nebo pečiva, tmavý chléb, dalamánky, bílé pečivo či toastový chléb. Jako rychlou a přitom výživnou večeři je můžete podávat s mlékem nebo ovocnou šťávou. Vyzkoušejte tyto pomazánky a oblohy :

šunka a plátek sýra;  vejce a plátek rajčete;  krémový sýr,např.žervé s hlávkovým salátem; pomazánkové máslo a čínské zelí; maso z kuřete a plátek rajčete; žervé utřené s nadrobno nasekanou šunkou; měkký sýr a plátky salátové okurky; tvaroh, strouhaná mrkev a avokádo.

 

Jednohuby s dipem

Na talíř naaranžujte malé kousky pečeného nebo vařeného masa,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pocítadlo