Recepty nemléčných příkrmů

Pyré, polévky a kaše z jednoho druhu zeleniny

První nemléčná jídla. Na začátek postačí několik lžic a pak svého miláčka dokojíme.

- Mrkvové pyré

Středně velkou mrkev nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím do měkka. Pak ji propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na kašil

- Bramborové pyré

Středně velkou bramboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky, důkladně vypereme a dáme vařit do horké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lžícemi kojeneckého mléka umícháme do hladké kaše.

- Květákové pyré


Omytou menší růžici květáku nakrájíme na malé kousky a povaříme. Květák uvařený doměkka propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.

- Brokolicové pyré


Menší růžici brokolice omyjeme a nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do horké vody. Uvařenou ji pak propasírujeme na hladkou kaši. Později můžeme zeleninu kombinovat: brambory s mrkví, brambory s brokolicí, mrkev s hráškem, mrkev s květákem apod.

Vařená mrkev

- 50g očištěné mrkve
- 50ml vody
- 2 kávové lžičky bezmléčného margarínu nebo rostlinného oleje (slunečnicového, olivového nebo kukuřičného)
Nakrájenou mrkev dusíme doměkka a propasírujeme.

Rajská polévka

- 1 středně velké rajče
- 300ml vody
- 1 lžička oleje

Rajče spaříme vroucí vodou, zchladíme, oloupeme a nakrájíme. Zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Přidáme 1 lžičku oleje, případně najemno nasekanou petrželku. Polévku můžeme zahustit rýžovou kaší nebo můžeme rajče povařit s jedním žloutkem.

Květáková polévka

- 1 větší růžička květáku
- 1 žloutek
- 250ml vody
- 1 lžička rostlinného oleje

Očištěný květák povaříme doměkka, propasírujeme, přidáme žloutek rozmíchaný se lžičkou oleje a převaříme.

Rýžová kaše s brokolicí


Ve vodě uvaříme 6-7 lžiček brokolice doměkka. Propasírujeme ji nebo rozmačkáme vidličkou. Připravíme porci rýžové kaše a smícháme dohromady. Podáváme teplé.
(Rýžovou kaši můžeme připravit z instantní bezmléčné rýžové kaše nebo kaše s mlékem, nebo rozvaříme 25 dkg rýže v 1 litru mléka.)

Rýžová kaše s mkrví


Jednu větší omytou a očištěnou mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a v malém množství vody podusíme doměkka. Připravíme porci rýžové kaše jako u kaše s brokolicí a smícháme dohromady.

Květáková polévka s vločkami

- 100g květáku (2 růžičky)
- 15g ovesných vloček
- 300ml vody
- 1 lžička rostlinného oleje


Květák uvaříme a vyjmeme z hrnce. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Propasírujeme nebo rozmixujeme s uvařeným květákem, přidáme olej a nasekanou petrželku.


Pocítadlo